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Summary – The Delhi ITAT in a recent case of

towards an agreement for supply of package of design and drawing to enable assessee to effectively 

render engineering services, was not royalty

 

Facts 

 

• The assessee was a company established under the laws of Thailand and was engaged in the 

business of providing architectural and engineering services relating to infrastructure projects 

throughout the Asia Pacific region. An Indian company (PBIPL) entered into an agreement with 

Larsen and Toubro for providing engineering consultancy services in 

Tollway. In connection with the aforesaid agreement, PBIPL entered into a contract with the 

assessee for rendering certain services. In consequence, the assessee received payment from PBIPL.

• The assessee was asked to show

as 'Fee for Technical Services' ('FTS') under section 9(1)(

article 12 of the DTAA read with section 9(1)(

payments received from PBIPL should be treated as business income of the assessee by applying 

article 7 of the relevant DTAA. Further, it was also submitted that the receipts from PBIPL, being in 

nature of business profits, were not to be subj

India under article 5 of the DTAA. The Assessing Officer rejected the contentions of the assessee and 

passed assessment order under section 144C/143(3) by treating the income as 'royalty'.

• The Commissioner (Appeals) called for Memorandum of Association and article of Association of the 

assessee-company and after examination, observed that the assessee

sale/purchase of the designs and drawings. According to him, the assessee

provider. The Commissioner (Appeals) was of the view that agreement between the assessee and 

the PBIPL was a purely service agreement and question of sale of designs by the assessee to the 

PBIPL would not arise. The Commissioner (Appeal

were in the nature of royalty under provisions of Act.

• On appeal: 

 

Held 

• The present case is covered from the decision of Delhi Tribunal in 

Ltd. v. Asstt. DIT (International Taxation) 

decided in favour of PBIPL. Where the transaction has been held as outright sale of design & 

drawing by the assessee i.e. PBAT to PBIPL. It was held that though it was titled as a service 

agreement, it was actually an agreement for supply of a package of designs and drawings to enable 

the assessee to effectively render engineering consultancy services to 

found in charge of constructing Tollway. On a perusal of the decision it is that the transaction in 
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for package of designs and 

treated as royalty   

in a recent case of PB Asia Ltd., (the Assessee) held that

towards an agreement for supply of package of design and drawing to enable assessee to effectively 

render engineering services, was not royalty 

The assessee was a company established under the laws of Thailand and was engaged in the 

siness of providing architectural and engineering services relating to infrastructure projects 

throughout the Asia Pacific region. An Indian company (PBIPL) entered into an agreement with 

Larsen and Toubro for providing engineering consultancy services in connection with the second 

Tollway. In connection with the aforesaid agreement, PBIPL entered into a contract with the 

assessee for rendering certain services. In consequence, the assessee received payment from PBIPL.

The assessee was asked to show-cause as to why payment received from PBIPL should not be taxed 

as 'Fee for Technical Services' ('FTS') under section 9(1)(vii) or alternatively taxable as 'Royalty' under 

article 12 of the DTAA read with section 9(1)(vi). Assessee filed detailed submissions stat

payments received from PBIPL should be treated as business income of the assessee by applying 

article 7 of the relevant DTAA. Further, it was also submitted that the receipts from PBIPL, being in 

nature of business profits, were not to be subjected to tax in India, in the absence of assessee's PE in 

India under article 5 of the DTAA. The Assessing Officer rejected the contentions of the assessee and 

passed assessment order under section 144C/143(3) by treating the income as 'royalty'.

ssioner (Appeals) called for Memorandum of Association and article of Association of the 

company and after examination, observed that the assessee-company was not engaged in 

sale/purchase of the designs and drawings. According to him, the assessee was only a service 

provider. The Commissioner (Appeals) was of the view that agreement between the assessee and 

the PBIPL was a purely service agreement and question of sale of designs by the assessee to the 

PBIPL would not arise. The Commissioner (Appeals) held that the payments under consideration 

were in the nature of royalty under provisions of Act. 

The present case is covered from the decision of Delhi Tribunal in Parsons Brin Ckerhaff India (P.) 

Asstt. DIT (International Taxation) [2008] 24 SOT 341 wherein the issue in dispute has been 

decided in favour of PBIPL. Where the transaction has been held as outright sale of design & 

. PBAT to PBIPL. It was held that though it was titled as a service 

agreement, it was actually an agreement for supply of a package of designs and drawings to enable 

the assessee to effectively render engineering consultancy services to the consortium which was 

found in charge of constructing Tollway. On a perusal of the decision it is that the transaction in 
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held that Payment made 

towards an agreement for supply of package of design and drawing to enable assessee to effectively 

The assessee was a company established under the laws of Thailand and was engaged in the 

siness of providing architectural and engineering services relating to infrastructure projects 

throughout the Asia Pacific region. An Indian company (PBIPL) entered into an agreement with 

connection with the second 

Tollway. In connection with the aforesaid agreement, PBIPL entered into a contract with the 

assessee for rendering certain services. In consequence, the assessee received payment from PBIPL. 
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ected to tax in India, in the absence of assessee's PE in 

India under article 5 of the DTAA. The Assessing Officer rejected the contentions of the assessee and 

passed assessment order under section 144C/143(3) by treating the income as 'royalty'. 

ssioner (Appeals) called for Memorandum of Association and article of Association of the 
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provider. The Commissioner (Appeals) was of the view that agreement between the assessee and 

the PBIPL was a purely service agreement and question of sale of designs by the assessee to the 

s) held that the payments under consideration 

Parsons Brin Ckerhaff India (P.) 

wherein the issue in dispute has been 

decided in favour of PBIPL. Where the transaction has been held as outright sale of design & 

. PBAT to PBIPL. It was held that though it was titled as a service 

agreement, it was actually an agreement for supply of a package of designs and drawings to enable 

the consortium which was 

found in charge of constructing Tollway. On a perusal of the decision it is that the transaction in 
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question is an outright sale of design and drawings and does not constitute royalty in the hands of 

the assessee. The Tribunal has 

said that provision in the agreement for visit of the personal of the assessee to Kolkata and Delhi, if 

required, is not inconsistent with the outright sale theory. Further, the contention 

Commissioner that the intellectual property right of the design remained with assessee has been 

disputed by the assessee (sic). It is submitted that the assessee was bound to surrender design to 

PBIPL as per clause 13 of the agreement between the pa

• Payment received by the assessee from PBIPL had been examined in detail by the Tribunal and the 

payment being in nature of business income, it was not taxable in India in the absence of PE in India 

and consequently, the amount remitted to the 

meaning of section 9(1)(vi) and article 12(3).
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question is an outright sale of design and drawings and does not constitute royalty in the hands of 

the assessee. The Tribunal has further observed that rather than form, substance is important and 

said that provision in the agreement for visit of the personal of the assessee to Kolkata and Delhi, if 

required, is not inconsistent with the outright sale theory. Further, the contention 

Commissioner that the intellectual property right of the design remained with assessee has been 

disputed by the assessee (sic). It is submitted that the assessee was bound to surrender design to 

PBIPL as per clause 13 of the agreement between the parties. 

Payment received by the assessee from PBIPL had been examined in detail by the Tribunal and the 

payment being in nature of business income, it was not taxable in India in the absence of PE in India 

and consequently, the amount remitted to the assessee by PBIPL was not 'royalty' within the 

) and article 12(3). 
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